Kan sex gi deg Urinveisinfeksjon (UVI)?

Urinveisinfeksjon (UVI) etter sex er mer vanlig en det folk tror. Dette skyldes at bakteriene på huden og rundt endetarmen enkelt kommer i kontakt med urinveiene under samleie.
Selv om en UVI kan oppstå etter sex, er dette ikke en seksuell overførbar infeksjon (SOI). Du kan ikke overføre en UVI til partneren din under samleie. Det er heller ikke anbefalt å ha sex når du har en UVI da dette øker risikoen av å forverre symptomene eller infeksjonen.

En urinveisinfeksjon er en svært vanlig type infeksjon i urinveissystemet. Bakterier, spesielt E. coli, er den vanligste årsaken til UVI. Symptomer inkluderer hyppig vannlating, smerte under vannlating og smerte på siden eller nedre del av ryggen er vanlig. Feber kan også forekomme. Antibiotika er behandlingsmetoden for UVI.

Ofte befinner bakterier fra tarmkanalen seg på huden rundt endetarmen. Kvinner har endetarmen, urinrøret og skjeden veldig tett til hverandre og dermed vil det være stor sannsynlighet for at bakterier vil tre inn i urinsystemet. Når du ha sex kan bakterier fra endetarmsområdet bli skjøvet fremover, mot skjeden og urinrøret. Alt som presser bakterier mot åpningen av urinrøret øker sjansene for infeksjon.

Det er også en rekke ting du kan gjøre for å forebygge UVIs før og når du har hatt sex.

Dusj før og etter sex og gjerne sammen med din partner.
Gå på toalettet slik at urinrøret skyller seg og gjør dette rett etter sex. En av måtene kvinner kan forebygge infeksjoner på, er å skylle urinveiene sine ved å gå hyppig på do generelt sett.
Hvis du fortsetter å få UVIs etter sex, og legen din har utelukket eventuelle underliggende problemer, kan en semi-regelmessig lav dose antibiotika være svaret. Legen din kan velge å sette deg på forebyggende kur, som betyr at når du har sex, tar du bare en lav dose antibiotika.

Likevel, er noen mennesker bare mer eksponert for UVIs enn andre – både etter sex eller generelt. Men når en begynner å få tilbakevendende UVIs, der de får to, tre, fire eller fem i året, blir det et problem. Hvis dette er din erfaring (uavhengig av om det korrelerer med sex), snakk med fastlegen din eller slik at legen kan utrede og potensielt bestille ytterligere tester for å utelukke eventuelle underliggende problemer.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *