Funksjonsnedsettelser og rett til god seksuell helse

Funksjonsnedsettelse kan ha en innvirkning på en persons sexliv, og det er viktig å ta dette på alvor og å søke hjelp hvis det er nødvendig. Personer med funksjonsnedsettelse kan ha utfordringer knyttet til fysiske, mentale og emosjonelle helse, og dette kan påvirke deres seksuelle helse og livskvalitet.

Fysiske utfordringer kan inkludere problemer med å bevege seg eller å utføre seksuelle aktiviteter, smerter eller ubehag under seksuell aktivitet, og problemer med å oppnå ereksjon eller orgasme. Personer med bevegelseshemming eller skader i eksempelvis ryggraden kan ha problemer med å finne en god stilling for seksuell aktivitet, og kan trenge hjelpemidler eller ett riktig tilpasset produkt eller leketøy for å kunne ha ett optimalt sexliv.

Mentale utfordringer kan inkludere depresjon, angst, stress eller traumer, som kan påvirke seksuell lyst eller funksjon. Emosjonelle utfordringer kan inkludere følelser av ensomhet eller sosial isolasjon, som kan påvirke seksuell tilfredshet eller relasjoner. Det er viktig å være åpen og ærlig om seksuelle utfordringer, og å snakke med en lege eller annen helsepersonell for å få støtte og råd. Det finnes også flere organisasjoner som tilbyr informasjon og støtte for personer med funksjonsnedsettelse relatert til seksualitet.

Unge funksjonshemmede har gjennom prosjektet «Hva skal jeg si?» utviklet to veiledere om seksualtekniske hjelpemidler, en for ungdom og en for helsepersonell. Les mer om dette her. 

Det kan også være nyttig å undersøke tilgjengelige hjelpemidler eller tilpasninger som kan hjelpe med å gjøre seksuelle aktiviteter mer komfortable og tilgjengelige. Funksjonsnedsettelser kan gjøre det utfordrende å bruke tradisjonelle sexleketøy. Cheeky Joy bistår deg i å finne rett produkt til deg og fremme sexleketøy og hjelpemidler for personer med ulike funksjonsnedsettelser.

Noen eksempler på tilpassede sexleketøy kan være håndfrie som kan styres med en fjernkontroll eller en app. Det finnes også sexleketøy som kan tilpasses for personer med nedsatt bevegelighet eller som har problemer med å bruke fingrene, for eksempel ved å ha en større knapp eller en knapp som kan styres med føttene. Du finner flere artikler hos oss med anbefalinger av produkter. Du kan også lese historien fra et av våre leserinnlegg av en mann midt i livet som har ryggmargsbrokk, og sine erfaringer med seksuelle utfordringer og sin funksjonsnedsettelse. Artikkelen finner du her.

Det er viktig å huske at alle har rett til å ha et aktivt og tilfredsstillende sexliv, uavhengig av funksjonsnedsettelse, og det finnes flere alternativer tilgjengelig for å hjelpe deg med å nå dine seksuelle mål. Det er ingen skam å prøve ut ulike leketøy for å komme nærmere målet om å oppnå god seksuell helse. Ulike produkter kan du finne i vår butikk.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *