Hva er erektildysfunksjon?

 

Ereksjonsproblematikk er absolutt ikke noe som rammer de få. Hver tredje mann opplever ereksjonsproblematikk i løpet av livet, men kun 10% av de som er rammet oppsøker behandling.  Ereksjonsproblematikk er altså ikke uvanlig, men dessverre oppsøker få hjelp. Ereksjonsproblematikk går under begrepet erektil dysfunksjon, men hva innebærer egentlig dette?

Erektil dysfunksjon er et paraplybegrep som innebærer alt fra vanskeligheter for å få full ereksjon til problemer med å oppnå orgasme. Andre symptomer kan være at man klarer å oppnå ereksjon, men at denne ikke varer lenge nok til å fullføre samleie. Det kan også være at penis ikke blir hard nok. Disse symptomene må oppstå i minst 25 prosent av situasjoner før det defineres som et medisinsk problem.

De vanligste årsakene til ereksjon problematikk er psykiske forhold. Dette kan innebære depresjon, prestasjonsangst, men også dårlig erfaring fra tidligere seksuell opplevelse. Hvis du vanligvis får ereksjon og orgasme gjennom masturbasjon eller at morgenereksjonen er intakt, vil dette være definerbart om problemet er psykologisk eller sykdomsrelatert.

Det er mye skam knyttet til dette, og det kan nok tenkes at man fort havner i en slags ond sirkel når man først får problemer på dette området. Men husk at dette rammes hver tredje mann i løpet av livet og det er løsninger på problemet.

Hvem kan få erektildysfunksjon?

Erektil dysfunksjon kan innbefatte mange forskjellige årsaker. På den ene siden har en fysiologiske årsaker som hormonforstyrrelser ved aldring. Ved økende alder svekkes testosteronproduksjonen hos menn. Lavere testosteronnivå vil ikke direkte påvirke en ereksjon, men kan svekke sexlysten betraktelig. Diabetes derimot er også en vanlig årsak til ereksjonsproblemer på grunn av skade på både blodårer og nerver grunnet langvarig svekket kontroll på blodsukkeret. Blodtrykk og forsnevring av blodårer er også en vanlig årsak til erektil dysfunksjon. Andre fysiologiske forklaringer på problemet kan være sykdommer som rammer nervesystemet, som Multippel Sklerose eller Parkinson.

På den andre siden har vi psykiske faktorer som angst, stress og depresjon. Her kan en også lett havne i en ond sirkel hvor prestasjonsangst kan gjøre vondt verre, eller en depresjon kan bli forsterket av mangelen til å prestere seksuelt. Dette er problemer som kan være vanskelig å snakke om til tross for at erektil dysfunksjon faktisk ikke er uvanlig.

Andre årsaker til erektil dysfunksjon kan være alkoholinntak, røyking, bivirkninger fra legemidler, samt høyt blodtrykk, overvekt og høyt kolesterol.

I motsetning til hva mange kanskje tror rammer erektil dysfunksjon mange unge menn og det er ofte de psykiske faktorene som er den vanligste årsaken. Unge menn kan føle et stort press til å prestere ved seksuelt samleie og dette kan ha motsatt virkning. Presset kan bli så intenst at det fører til prestasjonsangst. Prestasjonsangst kan føre til angst i seg selv. Alt dette fører til stress, og i verste fall kan en sitte igjen med dårlig selvbilde der en ikke klarer å prestere. Sex er en viktig del av livet og det å feile her kan være svært belastende.

Hva kan du gjøre selv?

Høyt alkoholinntak og røyking påvirker ikke bare vår generelle helse, men også vår seksuelle helse. De er begge årsaker til ereksjonsproblematikk. Et fokus på en sunn livsstil som inneholder ett sunt kosthold og fysisk aktivitet vil kunne ha en positiv innvirkning på den seksuelle helsen. Livsstilssykdommer som diabetes type 2 samt hjerte og karsykdommer er primære faktorer for ereksjonsproblematikk.

Men det er ikke bare et sunt kosthold og fysisk aktivitet som er svaret når det kommer til seksuell helse. Det er viktig å ha en trygg partner som man kan snakke med. Kommunikasjon er nøkkelen og det er superviktig å kunne formidle sine tanker og følelser i alle typer forhold. Erektil dysfunksjon kan ramme alle og problematikk på dette området betyr ikke at lysten ikke er til stede. Det er lett å tenke at partneren ikke ønsker å ha sex, men dette er ikke grunnen. I mange tilfeller opplever mannen fortsatt nattlige ereksjoner, eller ereksjon ved masturbering. I disse tilfellene er ikke problemet fysisk, men psykisk.

Det er her stress, angst og frykt blir en stor faktor. Kommunikasjon med sin partner er svært viktig og avgjørende for å løse den psykiske problematikken rundt dette. Seksuelt samleie er intimt, men noen ganger kan en samtale føles dobbelt så nært. Her er det viktig å være åpen og mottakelig. Å sette seg ned og faktisk snakke om angst eller frykt kan bringe deg og din partner nærmere, og dermed hjelpe med å senke skuldrene og ufarliggjøre ereksjonsproblematikken. En slik samtale kan også skape rom for åpenhet om seksuelle fantasier og nye opplevelser.

Behandling

Det finnes en rekke behandlinger for erektil dysfunksjon. Det viktigste er å finne årsaken til problemet før man begynner med behandling. For noen kan det være nok med samtalebehandling hos terapeut, mens andre kan få rådgivning når det gjelder livsstilsendringer som røykeslutt, alkoholavhengighet eller fysisk aktivitet og kosthold. Hos noen vil årsaken være sykdom eller andre fysiologiske årsaker. 

Legemidler

Det finnes en rekke legemidler i behandlingen av erektil dysfunksjon. De vanligste er legemidler som virker ved å utvide blodårene i penis slik at blodstrømmen flyter bedre. Disse er mest kjent som Viagra og er en veldig vanlig behandling hvor en tar tabletter ca en halvtime før samleie. Bivirkninger er sjeldne og det fine med denne type behandling er at tablettene kan hjelpe uavhengig av årsak til problemet. Dessverre er dette legemidlet farlig for personer som har hjertesykdom, høyt eller lavt blodtrykk, eller personer som har hatt slag. Tablettene anbefales heller ikke om man har vært rammet av tilstanden Priapisme. Dette er en tilstand hvor en opplever langvarige smertefulle ereksjoner.

Ved lavt testosteron kan man få tilskudd i form av gel eller sprøyte. Denne behandlingen tas daglig. I noen tilfeller hvor tabletter ikke har ønsket effekt kan man få injeksjoner som må settes i selve penis. Injeksjonen setter man selv. Denne typen behandling kan oppleves smertefull og er ikke noe for enhver. En mindre smertefull variasjon til injeksjoner er små piller som føres inn i urinrøret via en innføringshylse.

Penispumpe

En penispumpe kan ha mange fordeler. Denne virker ved at en fører penis inn i et rør som er koblet til en pumpe. Pumpen skaper et trykk som gjør at blod suges inn i penis. Penispumpen skaper altså en ereksjon! Etter at ønsket ereksjon er oppnådd setter man på en ring rundt penisroten slik at ereksjonen vedlikeholdes hele durasjonen av samleiet. Bivirkninger til pumpen kan være blåmerker og en bør ta av penisringen etter rundt en halvtime. Les også vår artikkel «Fordelen med å bruke en ereksjonspumpe».

Vi har sett på ulike penispumper og to av de utmerket seg. Du får kjøp og lest mer om de her. PumpWorx Accu-Meter Power Pump og Bathmate Hydromax7 Penispumpe.

 

En penispumpe er uten tvil den enkleste veien til en større og kraftigere penis men hjelper også deg som trenger litt ekstra hjelp med å få full ereksjon.

Regelmessig bruk av en penispumpe som PumpWorx Accu-Meter Power Pump eller Bathmate Hydromax7 Penispumpe bidra til å forebygge erektil dysfunksjon uansett alder, da det fremmer en sunn blodtilstrømning til penis.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *