Hva er Vaginisme?

Vaginisme er en tilstand hvor musklene rundt skjeden strammer seg og gjør det så smertefullt at det blir vanskelig eller umulig å penetrere, uansett om det er med penis, tampong, leketøy eller annet. Det er en automatisk refleks i omkringliggende muskler og kommer som oftest som et resultat av en mental tilstand. 

Vaginisme kan både være primært og sekundert. Dette betyr at hvis du har en primær tilstand så har penetrering eller berøring alltid gjort vondt. Du kan ha funnet ut av dette for eksempel ved første berøring, første innføring av tampong eller første forsøk på seksuell penetrering. Den avgjørende faktoren er at smertene alltid har vært der.

Sekundær vaginisme kan oppstå senere. Du kan ha hatt smertefritt samleie, innføring av tamponger eller lignende før, men det har nå endret seg til å bli smertefullt.

Symptomene på vaginisme kan variere i alvorlighetsgrad. Noen kan syntes det er greit med tamponger, men ikke penis. Noen har kun smerter i vagina, mens andre har smerter i hele vulva. Dette kan være svært frustrerende ved et ønske om seksuell nytelse sammen med din partner og ikke får det til. Det kan også oppstå stort ubehag når du skal gjennomføre en gynekologisk undersøkelse eller ønsker å bruke tampong.

For noen kan vaginisme oppstå uten en kjent årsak, og for andre kan det utvikle seg som en følge av for eksempel overgrep eller andre traumatiske hendelser, smertefulle opplevelser under samleie men også stress i livet eller i parforholdet. Vaginisme kan også være et resultat av fysiske årsaker som infeksjoner i urinveiene eller vagina, endometriose, sopp, overgangsalder og mye mer. Alle disse årsakene vil en fastlege eller gynekolog kunne diagnostisere. For de aller fleste er årsaken en blanding av fysiske og psykiske årsaker.

Behandling

Det er gode muligheter for behandling og de aller fleste kvinner vil kunne få et normalt og fungerende sexliv. Men for mange krever det både veiledning av fagdyktige spesialister på området og egeninnsats. Før du oppsøker behndling kan det være lurt å gjøre seg noen tanker om symptomene dine. Hvor er smertene, når kommer smertene, hvor lenge varer de osv. Din lege eller gynekolog kommer til å stille deg disse spørsmålene for å kartlegge hva slags behandling som kan være nyttig for deg. Om det ikke er en fysisk årsak til vaginismen, for eksempel infeksjon, vil du mest sannsynlig bli anbefalt å ta kontakt med en sexolog eller andre spesialister på feltet.

 

Hva kan du gjøre selv?

I tillegg til profesjonell hjelp, er det mye du kan gjøre på egenhånd, enten alene eller med en partner. Baktanken med fysiske øvelser er å trene musklene rundt vagina slik at du får de til å slappe av, og bli vant til berøring og penetrering.

Noen av de vanligste selvhjelpsmetodene er å bruke dilatorer, knipekuler eller mindre vibratorer og dildoer. Dette er selvfølgelig noe du kan få veiledning av gjennom en sexolog, men vi har undersøkt de beste alternativene på markedet for deg. Her er våre beste tips til deg, enten du ønsker å gjøre treningen sexy eller ei.

Knipekuler, også kalt vaginalkuler og kegelkuler blir vanligvis brukt til å styrke musklene og trene opp vagina etter fødsel, men kan også brukes for å gjøre skjeden vant til å ha noe inne i seg. Ideen er at du skal starte med den minste størrelsen og jobbe deg oppover i størrelse og vekt, helt til du klarer den største og tyngste. Husk at du ikke har dårlig tid, for mange kan det ta lang tid og kreve mye trening. Je Joue Ami er et kegeltreningssett med 3 progressivt mer krevende vekter – fra en myk enkel kule til harde og tunge dobbelkuler.

Je Joue Ami er designet i fløyelsmyk silikon for at de skal være så komfortable som mulig å bruke. Kjøp og les mer om den her. 

Fantasy For Her – Kegel Train-Her Sett er også et godt alternativet og har tre ulike størrelser i ren myk silikon, den kan kjøpes her. 

Små vibratorer eller dildoer er gode verktøy både for fysisk trening og for å vinne tilbake selvtillit og din egen seksualitet. Vibratorer og dildoer kan virke litt mer sexy enn medisinske dilatorer, og kan derfor være et bedre valg for noen kvinner.

Vi har sett på flere små vibratorer og dildoer som vi kan anbefale deg.  

Om du ikke ønsker deg en vibrator eller dildo kan du bruke et Dilatorsett.

Vi anbefaler, Vagiwell Premium Vaginalt Dilatorsett.

Ideen er at du med tid vil jobbe deg fra den minste størrelsen og opp til den største. Dilatorsettet er laget av fløyelsmyk, medisinsk silikon og har et design som er bredere i enden, så du får et godt grep rundt dilatoren og dermed full kontroll på dens bevegelser.

Den kommer med dilatorer i fem forskjellige størrelser, som er ergonomisk formet og lette å bruke. Grunnen til at vi anbefaler dette merket er fordi de er laget av fleksibelt og mykt silikon, i motsetning til mange medisinske dilatorer som for mange kan være litt for rigide i utseende og følelse. Du kan få kjøpt produktet her.

 

Flere kvinner foretrekker en kombinasjon av dilatorer og vibratorer. Vi kan nevne at Rocks Off 90 mm Touch of Velvet Klitorisvibrator har perfekt størrelse og form til dette. Vibrasjonene kan i tillegg hjelpe til med blodtilstrømning og gi en ekstra nytelse. Kjøp Rocks off klitoris vibratoren her.  

En annen vibrator med mye trykk med 8 ulike nivåer er, ergonomiske We-Vibe Touch, som føles silkemyk mot huden og kjærtegner klitoris med rumlende vibrasjoner. Kjøp den omtalte vibratoren her. 

Ønsker du å stimulerer klitoris med trykkbølger sammen med en dilator er Womanizer Liberty sterkt å anbefale. Womanizer er prøvd ut av mange kvinner mellom 20 og 60 år der 73 % av de fikk multiorgasme. Denne utgaven av womanizer er mindre, enklere men like stillegående som sine større søsken. Dette ser ut til å være kvinnens første valg! Kjøp den her.

Uansett hva du velger å prøve ut er det viktig med glidemiddel. Da reduseres friksjon, og smertene i underlivet kan minskes. For deg som har smerter ved penetrering er riktig glidemiddel avgjørende. Vi har sett på ulike typer og anbefaler Viamax Organic Glide som er helt naturlig og økologisk som virker smertelindrende. Den kan kjøpes her. 

Det pH-regulerte, veganske, vannbaserte glidemiddelet fra Kaerligs gir langvarig glideevne. Den kan kjøpes her.

Disse gir en naturlig følelse, er ikke klissete og kan brukes sammen med alle typer sexleketøy, dilatorer og med kondom.

Lær å slappe av i PC musklene

I tillegg til forskjellige leketøy og produkter er det også avslapningsøvelser som kan hjelpe. Rundt underlivet har vi en muskel som heter PC-muskelen. Øv på å veksle mellom å stramme disse musklene og det å slappe av. Å repetere dette kan trene muskelminnet ditt, og det vil etterhvert bli mulig å tvinge musklene til å slappe av, blant annet under samleie. Om du er usikker på hvordan dette gjøres kan du søke opp Kegel øvelser. Anbefalte produkter til øvelser er beskrevet over.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *